Tuesday, May 11, 2021

 

E-ITSPEA 15: Eetika ja IT


Sellel ja ühtlasi viimasel nädalal käsitleme eetika küsimusi IT valdkonnas. Kübermaailm on kiiresti arenev ja üle võtmas meie ajalooliselt väljakujunenud suhtluskanaleid ja inimeste vahelisi suhtlemist - saades uueks normaalsuseks. Võrgus suheldes, liikudes ja toimetades on samuti oluline väljendada üksteise suhtes lugupidamist ja olla oma käitumises eetiline - vastasel korral muutub meie küberruum kasutuks ja lärmavaks ruumiks kus enamik sisulist ja adekvaatset infot on vähetähtsa info reostuse all peidus.

Kuigi otseselt isoleeritud IT eetikakoodeksit ei suutnud leida, siis enamik tehnoloogiaettevõtetel on see ettevõtte üld- või ärikoodeksis olulise elemendina esindatud.

Niisiis, täpsemaks vaatlemiseks valisin Microsoft Corp eetikakoodeksi[1]:

Microsofti äritegevuse standard on koostatud ühe keskse teema ümber milleks on usaldus. Ettevõte rõhutab, et usaldus on Microsofti tegevuse oluline aspekt, sealhulgas laieneb see kõikidele klientidele, valitsustele, töötajatetele, investoritele ja muudele partneritele. Koodeks pakub Microsofti väärtuste ja standarditele kohaseid tegevuskavasi, mida saaks töötajad enda igapäevastes tööülesannetes ja suhtlusel kaastöötajatega rakendada,

Üldiselt on koodeks üsna lihtsasti loetav ja intuitiivne. 

IT spetsiifilisemalt on käsitletud andmete turvalisust, isikuandmete privaatsust, erinevate kasutajatingimuste läbipaistvust ja ausust suhtlusel klientidega kui nad Microsofti tarkvara ostavad või kasutavad.

Üldiselt on hea näha, et enamik endast lugupidavaid ja suuri (jae)ettevõtteid võtavad eetikakoodeksi ja täna juba ka IT-koodeksi loomist ning jälgimist tõsiselt, (eeldusel, et seda kõike ka päris elus rakendatakse) on see kahtlemata eeldus paremale homsele.

Viited:

[1] Microsoft SBC,  https://www.microsoft.com/en-us/legal/compliance/sbc/download

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home