Thursday, March 25, 2021

 

E-ITSPEA 8: IT proff...?


Niisiis, see nädal käsitleme proffide ja "käsitööliste" erinevusi.

Teema on laias laastus üsna huvitav aga ka kompleksne. Võib arvata, et inimestel on antud teema osas üsnagi subjektiivsed seisukohad mis sõltuvad inimeste varasematest töökogemustest, haridusest, kasvamise keskkonnast ja paljudest muudest aspektidest. Laias laastus tuleb nõustuda Linus Torvaldsi ja teistega kes seavad mingis mõttes Maslow'i püramiidi inimeste meeleseisundi ja taseme lakmuspaberiks. Kui elementaar- ja baasvajadused on elus kaetud, hakkavad inimesed otsima elus ja ka erialaselt suuremat mõtet selle kõige tähendust.

Toon järgnevalt mõned minu arust olulisemad punktid mis nimetatud erinevust enim esile toovad:

Uudishimu ümbritseva vastu - Üleüldine õppimise ning uute teadmiste saamise soov inimesel endale südamelähedase teema või eriala osas. Uudishimu on tugev eeldus motivatsiooni hoidmiseks ning saavutuste ellu viimiseks. Proffe ja liidreid eristabki enim puude taga metsa otsimine (või juba nägemine) ning püüe suuremamõõtmelisema kuid ülevaatlikuma pildi selgeks tegemine mingi valdkonna või teema osas. Pean silmas, et omal alal professionaalsed ja kaugele jõudnud inimesed on sageli aru saanud, et nad ei tea piisavalt ja kontekst on kohati isegi hoomamatult lai.  Sellise järelduseni jõudmisel on nad aga juba meistrite liigas võrreldes töömesilased ja käsitöölised kes ehk liiga palju süvenevad vaid nende enda igapäeva toimetustesse ja söövad selleks, et tööl käia ning vastupidi.

Enesekriitika enda vastu - Edukas professonaal teab reeglina üsna hästi mis on tema tugevused ja mis on nõrkused. Maratoonaril ei kipu sprinteriks ja vastupidi. Samas on tark inimene - kes professionaal pigem on alati valmis juurde õppima ja vajadusel "lüngad" täitma. Elu pakub kogemusi ja tark on nendest õppida, järeldusi teha ja edasi minna.

Tahe tagasi anda - Väga otseselt seotud eelmainitud Maslow Püramiidi ning selle muganduste erinevate astmetega. Usun, et ideaalsetes oludes tahab 8 inimest 10st olla head ja tagasiandlikud. Selle tugev eeldus on aga nii majanduslik, intellektuaalne kui ka sotsiaalne rahulolutunne ja teatav tase - elurõõm. Kui inimesed on rahul enda minapildi ja olustikuga otsivad nad võimalusi ka enda kaaskondsete ja kogukonnade elu parandada.

Ambitsioon - Inimene on mugav. Paljud enda erialadel tippu jõudnud inimesed aga käivad nagu kellapendel järjepidevalt enda eesmärkide poole. See eristab paljusid töömesilasi ja liidreid. Kõik ei pea olema eestkõnelejad või ühe ala professionaalid, kuid vähemalt võiks see olla nende tehtud valik elus, mitte miski mis inimesega juhtub.

Kokkuvõttes võib öelda, et elame heal ajal, just piisavalt liberaalses ja samas turvalises ühiskonnas et iga inimene võib otsustada millist elu ta elada tahab ja selle poole püüelda. Eelmainitud punktid on minu arvates ühed olulisemad eduka professionaali iseloomustamisel. Kindlasti oleks vale väita, et inimesed peavad kõik püüdlema profesionaaliks saamise poole. Ühiskondlikult on täiesti mõistlik ja lausa vajalik, et oleks esindatud erineva profiiliga inimesed kes üksteist ja üksteise tööd täiendavad.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home