Thursday, March 4, 2021

 

E-ITSPEA 5: Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest


Sellel nädalal sai vaadeldud netiketi (neti etikett) teemasid. Peab tunnistama, et teema on üsna spetsiifiline ja võrreldes eelmiste nädalate teemadega minu silmis kahvatum - see ei oma nii suurt mõju ja mastaapi kui eelmainitud saavutused ja protsessid. Iseenesest on see, kuidas me ennast persoonina veebimaastikul esindame ja kuvame tähtis teema, samas on netikeskkonnad üha enam orgaanilised ja kujundatud eeskätt kasutajate käitumisest. Internet ei ole enam ammu peen ja elitaarne country club kus härrad viskit joovad ja üksteisest lugu peavad - täna on see trollivabrikute peldikusein (mõnede isoleeritud eranditena) ja see on tegelikult kurb.

Elame heli-, info- ja arvamusvabaduse ajastul. Reeglid on rikkumiseks ja "there is no status quo". See tähendab, et kui võimalus antakse tuleb keegi ja "lagastab maja täis" varem või hiljem. Nii palju kui on inimesi on erinevaid arvamusi, ning erinevad vandenõuteoreetikud, flat-eartherid jms omavad samuti sõnaõigust kõikvõimsal interneti pärgamendirullil. Elu on näidanud, et mida ekstsentrilisem arvamus, seda kuuldavamaks ennast ka tehakse - see on hipster ja cool.

Mida käesoleva nädala fookusülesandena aga võiks toonitada on - Ole inimene!

Nõus, et alati peaks jääma viisakaks, väljapeetuks ja konstrukiivseks enda võimalikus kriitikas ja eneseväjenduses. Jättes kõrvale erinevad mõjugrupid, valeuudised, kommertssisendi tootjad ja trollivabrikud võiks ju internetifoorumid väga edasiviivad ja konstruktiivsed asukohad diskusiooni arendamiseks olla - paraku mida aeg edasi, seda kriitilisemalt peab kasutaja endaga avalikus foorumis või kommentaariumis dialoogi või vestlust pidava "vastaja" motiivid ja eesmärgid valideerima. Jõuame punkti kus kõik on tõde ja midagi pole tõde - internet on jätkuvalt võimas tööriist aga selle eheduse ja päris sõnumi leidmiseks on vaja kamaluga kriitlist meelt. Kui seda endal ei ole, siis satudki kellegi teise mõjuvälja. Väidan, et "ole inimene" tähendabki juba täna võimekust omada kriitilist meelt sisu üle veebis. 

Murettekitav on tulevik - mida aastad edasi seda vähem tõsiseltvõetav on toodetud sisu (arvamused, uudised) sest kõik on tõlgendatav ja tõenäoliselt teenib kellegi kolmanda osapoole huvisid. Tulenevalt filtri puudumisest tepeedistub free speech info seest tõese ning väärtusliku info väljasõelumine ja kuigi eesmärk on pakkuda kasutajale rohkemat informatsiooni, ei suuda inimene enam vahet teha mis on tõde ja mis vale - see viib progressi suunaga tagasi.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home