Thursday, April 15, 2021

 

E-ITSPEA 11: Arendus- ja ärimudelid


Sellel nädalal käsitleme täpsemalt arendus- ning ärimudeleid, mis on mõlemad viimaste aastakümnetega omajagu arenenud. Täpsemaks uurimiseks valisin funktsioonipõhise arendumudeli kuna tean sellest vähe ning ärimudelina SaaS mida kasutatakse laialdaselt kuid tahaks detailsemalt käsitleda mõnda case-study.

Funktsioonipõhine arendusmudel (FDD) - Tegu on ühe agiilse arenduse alameetodiga. Esimene märgimisväärne projekt leidis aset 1997, kui Jeff de Luca 50 liikmeline meeskond tegi 18 kuu jooksul Singapuri pangale nimetatud arenduse. Funktsioonipõhise arendusmudeli saab jagada 5ks põhiliseks osaks:
  1. Luuakse terviklik mudel - Prognoositakse ja analüüsitakse vajaminevaid arendusi ning funktsioone ning luuakse väiksematest osadest kokku terviklikum plaan töö tegemiseks. On pigem põhimõtteline mudel.
  2. Luuakse spetsiifilisem nimekiri funktsioonidest - minnakse eelmise punkti analüüsiga täpsemaks ning spetsiifilisemaks.
  3. Funktsionaalsuse arendusplaan - Jaotatakse arendustöö konkreetsemate tiimide ja arendjate vahel.
  4. Igale funktsioonile luuakse disain ja ülesehitus - Peaarendaja prioritiseerib tähtsuse järjekorras funktsioonid mida hakatakse arendama (kuni 2n), seejärel analüüsitakse ja vajadusel täiustatakse plaani.
  5. Funktsioonide arendus - Hakatakse arendama, mis lõppeb koodi testimise ja inspekteerimisega.
SaaS - WeTransfer - Hollandlaste poolt tehtud failide jagamise teenus internetis. WeTransfer on tasuta teenus kuni 2GB failide saatmiseks. Lisatud on WeTransfer Plus mis on tasuline ja sellega saab saata kuni 20GM faile ning neid panna salasõna alla ja kuni 1T faile ka hoiustada. Asuvad Amazoni infrastruktruuril. Loodi 2009 a. R. Visseri, B. Beerensi ja Naldeni poolt. Kahel rahastus ringiga kumulatiivselt üle 60 miljoni dollari tõstnud täna kasumlik ettevõte. Nende ärimudel on pooleldi reklaamimüük ja pooleldi kasutajate igakuise tasu kogumine. Probleemide poole pealt on neile ette heidetud turvariske ja osaliselt on WeTransfer blokeeritud Indias.

Kokkuvõtvalt on tegu kahe teemaga mida ühendab enim väga kiire viimaste aastate läbitehtud areng mis hakkab küpsemaks muutuma ja välja kujunema. Teiselt poolt leiutatakse iga päev huvitavaid sümbioose arendus- ja ärimudelite vahele ja see on kasulik tervele sektorile.

Kasutatud viited:

[1] Successful Web Development Methodologies Article, Martin Bauer https://www.sitepoint.com/successful-development/ loetud 15.04.2021

[2] Ask Me Anything with Nalden, Co-founder of We Transfer, Rachel Vanier https://medium.com/station-f/ask-me-anything-with-nalden-co-founder-of-we-transfer-82652935e650

[3] Dropbox rival WeTransfer acquires Present Plus to boost product and design teams, Ingrid Lunden https://techcrunch.com/2016/03/10/wetransfer-present-plus/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnLw&guce_referrer_sig=AQAAABg1cWOorqKaiV24vuCGHgI0a_O3_Ln5QkadbQsZQWBgG0JMgzVoX9nKl7AN_OyyJNl23bxB6HrvVbrKhJLX_qha9lQT_o7SAB3GlhCMETd5T9ClKW32ol1m_UbeUyo-Fbr78qxFzWa58fHZxvauW6lrnJ7odVFsBAK-iUFcYwXr

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home