Tuesday, March 30, 2021

 

E-ITSPEA 9: IT juhtimine ja riskihaldus


Sellel nädalal käsiteleme IT juhtimise ja riskihaldusega seotud aspekte. 

Nädala teemana peaks kirjutama kahest tänapäeva IT-sektori juhist või liidrist ja nende iseloomust. Tulenevalt asjaolust, et nimetatud tegevuse tõsiseltvõetavaks läbiviimiseks peaks lugema läbi vähemalt 2 kuni 5 autobiograafiat, vaatama paar-3 head filmi. Pean kurbusega nentima, et praegune käsitlus saab jääda teenimatult subjektiivseks, pealiskaudseks kui mitte isegi vääraks.

Vaatamata eelmainitule võiks siiski enda ajaveebis ju vahel subjektiivne, alainformeeritud ja meelevaldne ka olla

Steve Jobs, Elon Musk - 2 kõva PR-meest aga kindlasti ka visionäri. Elu on näidanud, et kellel kipub kõige valjum hääl olema sellel kõige vähem sisu - sellega pean silmas, et tegelikult tsiviilinimene ei tea milline on (olnud) nende meest juhtimisstiil ja ettevõtte õhkkond ning kultuur seespidiselt võimalik, et paras kaardimaja. Teiselt poolt tuleb meestele au anda, et enda ettevõtteid on nad pildile toonud, innovatsiooni loonud, enda ideid monetiseerinud kadestusväärselt. Kui liigitada neid kuhugi poole siis tunde järgi pakun neid 50/50 juhtideks/arendusmootoriteks.

Bill Gates - Eks ta on võrdlemisi elutruu korporatiiv-hagijas. Samas inimesena tundub tasakaalukas ja malbe (see võib olla ka kõrvalmõju suurenevast kaugusest sünniajaga). Võib eeldada, et tema juhtimisalased tippsaavutused, kavalused ja ka kapitalistlikud sigatsemised jäävad 80ndate ja 90ndate aega kui Microsoft oli teel maailmavalitsejaks ja Bill oli valmis minema üle laipade. Tolle aja Gatesi võiks kindlasti iseloomustada erinevalt. Tänase baasil võiks tema profiil sobida communicator ja coach stiiliga aga tema elu on ka õhtus ja antud rolli võib ta teenitult kanda.

Kokkuvõtvalt antud teemat kommenteerides on iga indiviid nii juhina kui ka eraeluliselt piisavalt unikaalne. Lihtne on sildistada ja kastistada inimesi, tegelikult võib tõde olla vastupidine. Mingid stereotüübid on loomulikult tekkinud põhjusega ja pigem kinnitavad tegelikkust. Enda põhjal näen, et mida rohkem kogen seda rohkem hakkab uute inimestega tutvudes"ühendusi" ja paraleele tekkima, nii inimeste tunnetamise kui ka analüüsi osas - siiski ei saa seda teha kaudselt näiteks meediaartiklite baasil vaid eeldab isikliku kokkupuudet. 

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home