Thursday, March 18, 2021

 

E-ITSPEA 7: Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus


Sellel nädalal käsitleme litsentsivalikut ja arendaja võimalikke otsuseid antud teemal. 

Litsentsiküsimus on üks vähemseksikamaid teemasid tarkvaraarenduse (algusetapi) puhul, samas on see võrdlemisi oluline pikas pildis, et vältida võimalike hilisemaid trahve, omandiõiguse kohustuslike üleminekuid, toodete lähtekoodi avalikustamist ja muud sarnast.

Ütlen ausalt, et täna mul selles teemas kogemus puudub ja reaalelu kokkupuude on minimaalne. Samas usun, et ühe kvaliteetse tarkvaraarenduse protsessi alguses peab iga meeskond, ettevõtte või üksik arendaja antud teema peale mõningat aega kulutama - see tasub kindlasti pikas pildis end ära.

Kaugemalt tulles on iga toote või teenuse arendjal printsipiaalne otsus kas ta läheb täielikult äritarkvara, jaosvara või vabavara ehitama. Iga tarkvara litsentsitüübil on oma plussid ja miinused. Filosoofiliselt võime seda käsitleda ka kui eelmisel nädalal käsitletud autoriõiguste teemat - kas autor eelistab pigem enda teose vaba (ja tasuta) levimist mis on pikas pildis kasulikum või kiiret teenuse või toote monetiseerimist selle müügi nöol (äritarkvara). Viimasel puhul aga riskib tootja oma toote läbikukkumise või marginaliseerumisega kui see ei levi piisavalt ning ei saavuta baaskasutajate hulka.

Kui tarkvaraarendaja jõuab otsusele, et vabavara, täpsemalt avavara siis on ka siin erinevaid võimalusi.
Copyleft kui (vaba) tarkvara litsentsi tingimuste jätkaja ja edasikandjat saame liigitada tugevateks (täiesti vaba ja leviku poolest jätkab täiesti vaba litsentsi nt AGPL), kui ka nõrgemateks Copyleft litsentsidega nagu nt: Mozilla avalik litsents. Mida nõrgem on Copyleft, seda leebem see on - näiteks saab Copyleft litsentiga tarkvara liidestada äritarkvaraga ning litsentsiõigused sealjuures üle ei kandu.

Siinjuures kirjeldakski 1 tugevat ja 1te nõrka Copylefti näidet:

Tugev Copyleft: AGPL - Affero General Public Licence on loodus 2002 a. Affero, Inc. poolt ja baseerub GNU - General Public Licence versioon 2l. Aastal 2007 tehti teine versioon AGPLIst. Suurim omapära nimetatud litsentsil, et see kannab õigusi ka üle võrguühenduste, mida enim levinud GNU ei teinud.


Nõrk Copyleft: MPL - Mozilla Public Licence on loodud ja hallatud Mozilla Foundationi poolt. Litsents otisb tasakaalu vaba- ja äritarkvara vahel. Lubab integratsiooni äritarkvaraga, kuid MPL komponendid säilitavad enda vaba litsentsi. Litsentsile on tehtud kaks uuendust 1.1 ja 2.0.

Viided:
[1] Affero General public licence https://web.archive.org/web/20191123102313/http://www.affero.org/agpl2.html loetud: 18.03.21 22:50
[2] Mozilla Public Licence, https://www.mozilla.org/en-US/MPL/2.0/ loetud: 18.03.21 23.00

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home